Pere Casaldàliga

Pere Casaldàliga va néixer el febrer de 1928 a Balsareny, a la província de Barcelona. El fill d’un pagès, vaquer va estudiar a la Gleva i Vic i va entrar en l’ordre dels naixements de 1807. Ordenat sacerdot a Montjuïc (a Barcelona l’any 1952), va realitzar diversos ministeris a Sabadell, Barcelona, Barbastro i Madrid, fins que el 1968 va acceptar la tasca de fundar una missió Claretiana al Brasil, en São Félix do Araguaia, a l’estat de Mato Grosso.

L’any 1970 va publicar un primer document titulat “Feudalisme i l’esclavitud en el nord de Mato Grosso” on descrivia la situació de la servitud feudal que vivien els pagesos de la comarca.

L’any 1971, descobreix un poble a São Félix do Araguaia totalment oprimit pels propietaris, amb un nivell molt elevat d’analfabetisme, un poble desproveït de mitjans de comunicació, salut, etc. Va començar un treball intens per a la defensa del més feble. La seva primera carta pastoral (escrita l’any 1971) reflecteix la realitat de la prelatura i reflecteix el compromís cristià en nom de l’Evangeli amb la justícia i la pau.

Conegut com a dom Pedro, és un dels fundadors del Consell missioner indígenes (CIMI) i la Comissió Pastoral de la terra de l’església brasiler (CPT).