Flors Sirera

Flors Sirera i Fortuny va néixer a Tremp, d’on és originària la seva família, a l’abril de 1963. Quan tenia sis anys, es va traslladar a Manresa, arrelant-se i gestionant un forn de pa al centre de la ciutat. La Flors es va diplomar a l’Escola d’Infermeria de Barcelona i va exercir la seva professió i ampliar la seva formació a diferents centres sanitaris quan es va incorporar a l’ONGD.

Metges del món a l’any 1994, treballava en un centre de salut a Canàries (Centre de Salut Las Escaleritas de Las Palmas).

La primera experiència de la Flors a l’Àfrica va ser l’any 1994 al camp de refugiats de Mugunga al Zaire (actual Rep Democràtica del Congo). La força d’aquesta vivència i el compromís de la Flors van fer que el 1996 continués amb la tasca humanitària recolzant la difícil situació de la població civil de Rwanda. Les contradiccions entre la complicada situació del país i les cada vegada més importants necessitats de la població, no van fer que la Flors deixés de treballar i viure el drama de Rwanda fins a la seva mort a l’atemptat del 18 de gener de 1997, on també van morir dos companys espanyols de la mateixa ONGD.

Aquestes morts van trasbalsar la societat manresana que va retre diferents actes d’homenatge a la Flors i als seus companys, que també van rebre la medalla del mèrit civil a escala estatal. Amb la Flors moltes persones van descobrir la tasca quotidiana i silenciosa de moltes persones cooperants que ofereixen la seva professió, la seva energia i la seva esperança a col·lectius i països desfavorits on és difícil donar resposta a les necessitats més bàsiques.

Des de l’any 1999 i cada dos anys, s’entrega a la nostra ciutat el Premi Flors Sirera promogut pel Col·legi d’Infermeria. L’objectiu és premiar les iniciatives més destacades en projectes sanitaris centrats al món de la cooperació i el desenvolupament.

L’any 2003 es va inaugurar a Manresa la Casa de la Solidaritat i la Pau Flors Sirera. Pensem que posar el nom de la Flors a un equipament i projecte pensat per difondre valors i solidaritat és molt més que fer un homenatge a la Flors, és recordar la necessitat de no deixar de treballar per millorar les nostres societats i les del Sud, és recordar que des del nostre món local val la pena donar suport a qualsevol iniciativa que neixi del compromís amb la cultura de la Pau.