Fundació ROKPA

CONTACTE

Adreça: Carrer del Bruc, 42. 08241 Manresa
Tel. 620158985 (Encarna Sánchez)
e-mail: esanche4@hotmail.com
Web: www.rokpa.org

OBJECTIUS

ROKPA desenvolupa projectes que abasten des de " ajudes d'emergència " amb medicaments i aliments , fins a " programes de desenvolupament" amb la creació d'escoles , centres d'acollida a dones desprotegides , apadrinaments , centres d'assistència per a malalts mentals, campanyes de sensibilització de l'opinió publica, menjadors gratuïts per necessitats de Boudhanat, el Nepal, Londres, Glasgow i Brussel·les. Els principals objectius són:

  1. Subministrar menjar i assistència mèdica als més necessitats, sense distinció de raça, cultura o religió.
  2. Proporcionar educació i material escolar als infants més pobres de les zones on actua.
  3. Ajudar a persones adultes a millorar les seves condicions de vida.
  4. Respectar la llengua i la cultura dels que sol·liciten ajuda a ROKPA.
  5. Tenir cura del medi ambient i fomentar la seva conservació.

HISTÒRIA

ROKPA va ser fundada l’any 1980 pel doctor tibetà i mestre de meditació, el Dr. Àkong Tulku Rinpotxé (mort el 8 d’octubre del 2013), l’actriu suïssa, la Sra. Lea Wyler i el seu pare, l’advocat Dr. Veit Wyler. Ara el president de ROKPA és el lama Yeshe Losal Rinpotxé, la Sra. Lea Wyler segueix sent la vicepresidenta.

El nom de " ROKPA " significa " AJUDA " en tibetà, i es va fundar amb la finalitat d'atendre als pobles més necessitats de la Terra , sigui quina sigui la seva ètnia i ideologia política o religiosa.

Actualment hi ha delegacions de ROKPA a 17 països:

Suïssa (Seu de ROKPA INTERNATIONAL), Àfrica del Sud, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Canadà, França, l’Índia, Irlanda, Itàlia, el Nepal, Holanda, Polònia, el Regne Unit , els Estats Units d’Amèrica, Zimbabwe i Espanya, ( la seu central de la Fundació ROKPA és a Barcelona). En el país basc hi ha l’Associació ROKPA Euskadi.

A Catalunya, a part de la nostra delegació de Manresa i el Bages, hi ha una altra a Mollet del Vallés. A la resta de l'estat espanyol hi ha delegacions a les Illes Canàries i a Madrid. La delegació de ROKPA MANRESA-BAGES va començar a funcionar l’any 1995. Des de l’any 1996 formem part del Consell Municipal de Solidaritat de l’ajuntament de Manresa.

Al llarg de tots aquest anys, amb l’ajuda dels donatius de les persones que col·laboren habitualment, els diners obtinguts en els actes organitzats, exposicions de fotos, paradetes a fires a Manresa i en alguns pobles del Bages i les subvencions de diferents ajuntaments, (Manresa, Santpedor, Navarcles, Sant Joan de Vilatorrada), hem contribuït en diferents projectes.

PROJECTES

Els primers projectes de ROKPA es varen iniciar a l’Índia i al Nepal i més tard a les àrees de població tibetana de la República Popular Xinesa, on es va començar amb projectes educatius, després varen venir les clíniques i hospitals, més tard es varen començar projectes per a formar mestres, metges i assistents sanitaris; així, fins al dia d’avui, han estat i encara són moltes les persones beneficiades directa o indirectament per ROKPA, no només als països abans esmentats, sinó també a altres països.
Per exemple, a Sudàfrica hi ha projectes de menjadors socials. A Zimbabwe, d’atenció mèdica, d’ajuda a nens discapacitats, de jardineria…

Des de la delegació Manresa-Bages actualmente estem subvencionant el projecte anomenat: Escola de Chentsa d’Educació secundària i secundària–superior.

Aquesta escola va ser fundada l’any 1979 i actualment compta amb 1.917 estudiants, d’edats compreses entre els 13 i els 20 anys, la major part dels quals són de la zona.

ROKPA subvenciona 150 nens i nenes, de l’escola secundària i també 50 estudiants més de l'escola secundària superior.

D’aquests 200 estudiants procedents de famílies molt pobres, 76 són noies.

Amb els fons de ROKPA es garanteixen els aliments, el material escolar i l’atenció mèdica d’ aquests alumnes.

El delegat local de ROKPA visita el projecte com a mínim un cop a l’any per a comprovar el progrés que van fent els alumnes. Parlant amb el director pot saber que els alumnes subvencionats per ROKPA van especialment bé en comparació amb altres estudiants. Tenint en compte l’oportunitat que tenen de tenir una bona educació, aquest alumnat està molt motivat i estudia molt.

El finançament del projecte es fa bàsicament amb els diners que obtenim aquí, de les donacions dels col·laboradors habituals i les subvencions dels ajuntaments.
Darrerament, aquestes subvencions han minvat i el projecte s’acaba d’assolir amb els diners que ROKPA INTERNATIONAL aporta als projectes deficitaris.